Actief Leren Lezen

Onze rol

Design, Front-end en Back-end Development en Projectmanagement

Voor Kluitman Educatief hebben we de applicatie Actief Leren Lezen ontwikkeld. Actief Leren Lezen is een leesmethode voor basisscholen. Deze leesmethode wordt door Kluitman Educatief uitgegeven en legt de nadruk op begrijpend lezen en plezier in lezen.

Uitdaging

Zo’n tweehonderd scholen gebruiken de methode en dat worden er steeds meer. Kluitman brengt hun methode als werkboekjes uit. Daarin staan o.a. woordtorentjes en woordenschat in de vorm van leesplaten. Fijne boekjes om in de klas te hebben en kinderen leren er veel van. Door Kluitmans succes en de ambitie om verder te groeien ontstond de vraag voor een digitaal product. Zo werden wij als Digitpaint erbij betrokken om een bijdrage aan te leveren.

Onze aanpak

Door de ambitie van Kluitman voor het digitaliseren van de werkboekjes zijn we meteen aan de slag gegaan. Met onze vaardigheden voor het ontwikkelen van webapplicaties hebben we gekeken hoe we de werkboekjes met een applicatief karakter kunnen ontwikkelen en responsive kunnen maken. Maar ook met het perspectief dat het een optimale ervaring biedt voor de gebruikers. Op deze manier kan Kluitman hun marktbereik, toegankelijkheid en beheersbaarheid zo goed mogelijk optimaliseren.

Het resultaat

Er zijn drie omgevingen ontwikkeld voor zowel de leerlingen als de leraren en voor Kluitman. Voor de leerlingen is een applicatie ontwikkeld waarin de leerlingen verschillende lessen kunnen volgen binnen de modules Technisch lezen en Woordenschat. Met behulp van audio en visueel beeld kunnen de leerlingen interactief en op een spelenderwijs leren lezen.

 

De applicatie is bruikbaar op een tablet of een computer en je kan het installeren als een progressive web app. Een progressive web app (PWA) is een soort webapplicatie die speciaal is ontworpen om een app-achtige ervaring te bieden op mobiele apparaten. Deze app kan gewoon via de browser worden bezocht, maar kan ook op het startscherm worden geïnstalleerd en dan werkt het als een gewone app.

 

 

Voor de leraren en Kluitman is er een website ontwikkeld. De leraren kunnen een account aanmaken en vervolgens de voortgang van de leerlingen inzien, maar ook groepen, leraren en leerlingen beheren. De leraren kunnen binnen deze website de applicatie voor de leerlingen installeren. Kluitman heeft een webomgeving waarin ze de content kunnen beheren en scholen kunnen toevoegen.