Design systems

Bij Digitpaint werken we aan verschillende projecten tegelijk. Om onze ontwerpen geordend te houden maken we gebruik van design systems. Een design system is een verzameling van herbruikbare visuele en functionele elementen. Deze elementen worden gebruikt om consistentie, efficiëntie en schaalbaarheid te bereiken in het ontwerp en de ontwikkeling van producten en diensten. Kort gezegd is het een soort bibliotheek voor al je design onderdelen. De elementen in het design system zijn dus herbruikbaar waardoor we niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

Een Multi-brand design systems

Design systems zijn populair. Niet zo gek, want met een design system kun je snel, efficiënt en consistent designs aanleveren. Wie wil dat nou niet!

Er zijn verschillende soorten design systems. Je kan een design system per project maken, maar je kunt er ook voor kiezen om een multi-brand design system system aan te leggen. Dit is een design system dat project overstijgend is. Een multi-brand design system kun je dus voor al je design projecten gebruiken.

Enkele bekende, online te vinden, multi-brand design system zijn: Material Design en IBM’s design system. Deze multi-brand design systems zijn vrij te gebruiken. Je hoeft een design system dus niet persé zelf te maken. Je kunt ook voortborduren op het werk van anderen, wat een groot voordeel in tijd en energie kan zijn!

Multi-brand design systems van Digitpaint

Bij Digitpaint kiezen we er voor om een eigen multi-brand design system te ontwikkelen. Dit geeft ons de mogelijkheid om te documenteren wat wij belangrijk vinden. Zoals bijvoorbeeld de WCAG richtlijnen, zodat we apps kunnen ontwikkelen die gebruiksvriendelijk én toegankelijk zijn. Daarnaast kunnen we zelf beslissen hoe strikt wij willen zijn in ons design system.

Een design system waarin alles tot in de puntjes gedocumenteerd staat is weliswaar consistent, maar het kan ook beperkend zijn. Onze klanten hebben soms specifieke wensen waar wij graag aan tegemoet willen komen. Het is dan fijn om flexibel te zijn.  

Voor ons is het dus een kwestie om de juiste balans daarin te vinden. Een zekere ruimte voor creativiteit vinden we belangrijk.