Dark Mode website: Gebruiksvriendelijk en Duurzaam

Wist je dat door simpelweg de ‘dark mode’ op je apparaten te gebruiken, je een hoop energie kunt besparen? Dark mode is bovendien ’s avonds prettiger voor de ogen en beter voor de nachtrust. Als je eigen website nog geen dark mode ondersteunt, overweeg dan deze optie toe te voegen om zowel je bezoekers als het milieu te helpen.

Wat is dark mode

Dark mode, ook bekend als nachtmodus, is een instelling voor de gebruikersinterface die het traditionele lichte kleurenschema van een website of app vervangt door een donker kleurenschema. Dit betekent dat de achtergrond meestal zwart of donkergrijs wordt, terwijl de tekst en andere interface-elementen licht van kleur zijn. Deze modus is ontworpen om de lichtuitstoot van schermen te verminderen, wat minder vermoeiend is voor de ogen in donkere omgevingen en het kan helpen om de levensduur van de batterij op mobiele apparaten te verlengen.

Onze superhandige dark mode tips

Implementatieadvies: Keep It Simple Stupid (KISS)

Maak uitsluitend gebruik van kleuren uit centraal beheerde color-schemes in je app. Gebruik één color-scheme voor elk thema en beperk het aantal thema’s. Heb je nu al meerdere thema’s? Voeg daar dan één dark-mode thema aan toe en ga niet voor elk thema een dark mode variant maken.

Zichtbaarheid van de schakelaar

Plaats de dark mode-schakelaar op een prominente en intuïtieve plek binnen je interface, zoals de header of in een instellingenmenu, om gebruikers gemakkelijk te laten schakelen tussen thema’s.

Afbeeldingen en logo’s aanpassen

Pas de helderheid en het contrast van afbeeldingen en logo’s aan zodat ze in dark mode niet overweldigend fel zijn maar wel duidelijk zichtbaar blijven. Overweeg een subtiele omtrek of schaduw toe te voegen aan lichtgekleurde logo’s om ze te laten opvallen tegen een donkere achtergrond.

Toegankelijkheid waarborgen

Volg de WCAG-richtlijnen om ervoor te zorgen dat alle content, waaronder tekst, links en interactieve elementen, duidelijk leesbaar en toegankelijk zijn in dark mode.

Contrast en comfort

Overweeg de mogelijkheid om dark mode te combineren met een instelling voor hoge contrasten. Dit kan met name nuttig zijn voor gebruikers met visuele beperkingen of die in lichtarme omgevingen werken.

Consistentie in elementen

Zorg ervoor dat elementen zoals knoppen en menu’s consistent blijven in zowel lichte als donkere modi. Consistentie helpt gebruikers om intuïtief te navigeren en verhoogt de algehele gebruiksvriendelijkheid van je website.

Integratie met native controls

Zorg dat de native bedieningselementen van apparaten goed geïntegreerd zijn met de dark mode, zodat er geen visuele inconsistentie ontstaat tussen het besturingssysteem en je app of website.

Compatibiliteit met services

Verifieer dat alle geïntegreerde services binnen je app of website goed functioneren in dark mode, met speciale aandacht voor externe widgets en plug-ins.

Waar wacht je nog op, gebruik de dark mode!

Door deze richtlijnen te volgen, kun je niet alleen het energieverbruik van je gebruikers verminderen, maar ook hun ervaring op je site aanzienlijk verbeteren.

Daarnaast kan de dark mode de vermoeidheid van de ogen verminderen en nachtrust verbeteren. Begin vandaag nog met het implementeren van de dark mode en zet een stap naar een gebruiksvriendelijker en milieuvriendelijker digitale aanwezigheid.

Maak je site nog toegankelijker voor een groter doelgroep door onze 5 quick tips toe te passen. Met deze tips til je jouw website naar een hoger niveau. Verbeter daarmee je SEO, gebruiksvriendelijkheid van je website en het imago van je bedrijf.

Kom je er zelf niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op. Bij digitpaint staan wij altijd voor je klaar.