Twee medewerkers van Digitpaint kijken buttons met verschillende kleurcontrasten

De voordelen van een toegankelijke website

Je hebt zelf vast wel eens een moment gehad dat een website niet fijn werkte. Kom je dan snel terug naar deze website? Wat is je gevoel erbij? Als het een website is van een bedrijf, welk gevoel geeft het jou over het bedrijf? Een slecht toegankelijke website verlaagt het vertrouwen wat natuurlijk niet goed is voor de reputatie van je bedrijf.

Inclusief ontwerpen

Zo’n 15% van de mensen hebben een vorm van een beperking. (2023, WHO) Wereldwijd zijn dat 6 miljard mensen. Dat zijn veel mensen die je uitsluit als je geen rekening houdt met de toegankelijkheid van je website.

In de WCAG richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines) staat beschreven waar een goed toegankelijk digitaal product aan moet voldoen. Ook als je als bedrijf niet verplicht bent om aan de WCAG richtlijnen te voldoen kan dat toch heel zinvol zijn.

De WCAG richtlijnen houden ook rekening met lichte beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan kleurenblindheid. Kleine verschillen in kleuren kunnen al problemen geven op het web. Een website wordt een stuk moeilijker navigeerbaar als je een knop niet als een knop herkent, simpelweg omdat je de kleur van een button anders of niet waarneemt.

Veel landen hebben verplichtingen rond de toegankelijkheid op het web en deze verplichtingen worden steeds verder aangescherpt. Misschien ben je nu niet verplicht om te voldoen aan de WCAG richtlijnen, maar daar zou nog weleens verandering in kunnen komen. Door rekening te houden met de toegankelijkheid van je website volgens de WCAG richtlijnen, vergroot je jouw doelgroep.

Voordelen voor iedereen

Daarnaast beïnvloedt de toegankelijkheid van je website de ranking van je website in Google. Een toegankelijke website zorgt voor een betere SEO (Search Engine Optimization). Je website wordt dus makkelijker gevonden.

De voordelen van een digitale toegankelijke website op een rij

  • De reputatie van je bedrijf te verhogen
  • Je doelgroep te vergroten
  • Wettelijke risico’s te verlagen
  • Je website makkelijk vindbaar te maken

We hebben allemaal baat bij een goed toegankelijk digitaal product, of we nu wel of geen beperking hebben.

Kortom, genoeg redenen om je website eens onder de loop te nemen. Benieuwd hoe toegankelijk jouw digitale product is? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag.