Smart Experience (SX): De 7 kenmerken

Stel je voor dat technologie een slimme metgezel wordt, die begrijpt wat je nodig hebt en je ervaringen op maat maakt. In een notendop is dat wat wij SX (Smart Experience) noemen. SX maakt gebruik van slimme technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, om onze interacties met technologie te verbeteren en om een persoonlijke ervaring te creëren. Het opent de deur naar een wereld waarin technologie niet alleen ondersteuning biedt bij het uitvoeren van een taak, maar echt meedenkt en meewerkt.

Wij denken dat onze toekomst ligt in het creëren van digitale ervaringen die verder gaan dan enkel functionele interacties. Smart experiences (SX) noemen we dat bij Digitpaint. SX is een samensmelting van UI (User Interface), UX (User Experience), en AI (Artificial Intelligence). Bij Digitpaint geloven we dat SX een nieuwe en opwindende fase inluidt, waarbij de manier waarop we technologie ervaren, evolueert naar een niveau dat voorheen ondenkbaar was. Wel handig om dan een goede definitie van SX te hebben. Wij staken de koppen bij elkaar en kwamen uit op 7 kenmerken van een Smart Experience.

Smart Experience (SX): de perfecte samenwerking tussen UI/UX en AI

Een Smart Experience (SX), de perfecte mix van AI en UI/UX, biedt veel voordelen boven de ‘good old’ UX. SX, aangedreven door AI, geeft je een op maat gemaakte ervaring met bijvoorbeeld slimme aanbevelingen, context gebaseerde contentfilters en zoekfuncties die meer ‘vindfuncties’ zijn. Bovendien maakt een SX het uitvoeren van je dagelijkse taken supermakkelijk door ze grotendeels of geheel uit handen te nemen. Moest je voorheen zelf een plannetje maken en hielp een goede UX je je plan uitvoeren, met SX komen het idee, de planning en de uitvoering steeds vaker vanuit de technologie.

De 7 kenmerken van een Smart Experience (SX) volgens Digitpaint?

In de wereld van Smart Experience (SX) draait alles om slimme interactie. Maar wat maakt iets eigenlijk ‘slim’? En hoe definieer je dus een SX?  Wij vroegen ons bij Digitpaint af welke eigenschappen van een UX een SX maken en kwamen tot de volgende 7 kenmerken:

1. Zelflerend

Een slim systeem is als een digitale student die leert van ervaringen. Het evolueert door te begrijpen hoe jij dingen doet en past zich aan op basis van wat het heeft geleerd van jouw interacties.

2. Voorspellend

Slimheid betekent ook anticiperen op jouw behoeften. SX gaat een stap verder dan alleen reageren op wat je vraagt; het anticipeert en levert resultaten voordat je erom vraagt, waardoor het een soort digitale assistent wordt.

3. Creatief

Een slimme ervaring is niet beperkt tot voorspelbare acties. Het heeft het vermogen om innovatieve oplossingen te bieden, nieuwe ideeën voor interactie voor te stellen en op manieren te reageren die je misschien niet had verwacht.

4. Snel en Efficiënt

Tijd is kostbaar. Een slimme ervaring is in staat om taken snel en efficiënt uit te voeren zonder in te boeten aan kwaliteit, waardoor jouw interactie naadloos en tijdbesparend wordt.

5. Logisch

Logica in een slim systeem betekent meer dan alleen de juiste stappen volgen. Het systeem kan nieuwe verbanden ontdekken tussen bestaande informatie en deze toepassen.

6. Emotioneel Intelligent

Slimheid gaat ook over begrip op emotioneel niveau. Het combineert rationeel denken met empathie om een holistische gebruikerservaring te bieden die niet alleen functioneel is, maar ook emotioneel resoneert.

7. Gebruikt alle sensoren

Sensoren zijn als de ‘zintuigen’ van een Smart Experience (SX). Deze geavanceerde ‘zintuigen’, zoals camera’s, microfoons en bewegingssensoren, laten het systeem nauwkeurig de omgeving en jouw interacties waarnemen. Hierdoor past het systeem zich aan aan jouw gedrag en wordt de ervaring persoonlijker. Een goede SX gebruikt alle beschikbare sensoren optimaal en beschikt zo al gauw over meer zintuigen dan zijn gebruiker.

Bij een SX draait alles dus om het leveren van slimme interacties. Het systeem leert, denkt vooruit en past zich aan aan wat jij nodig hebt. Het wordt zo een slimme metgezel die zich aan jou aanpast. Een SX is slim in alle betekenissen van het woord.

De toekomst van UX is SX

Technologie ontwikkelt zich snel en we raken snel aan gewend aan wat het kan. En hoe meer we er vanuit gaan dat het vandaag de dag niet moeilijk moet zijn om iets te kunnen met die technologie, hoe meer we de kleinste frictie in het aansturen ervan als slecht ervaren. Een UX die niet smart is en voldoet aan de 7 kenmerken van SX, zal in onze ogen al snel als ‘dom’ of onhandig gaan aanvoelen. In de toekomst met Smart Experiences passen digitale platforms zich aan om beter op onze behoeften aan te sluiten. Denk aan een soort digitaal maatwerk. Het uiterlijk past zich aan, we kunnen praten in plaats van typen, en een SX weet wat we nodig hebben voordat we erom vragen. Achter de schermen is het als een slimme assistent die leert van alles wat we doen en steeds beter wordt in het begrijpen van wat we willen. Kortom, het wordt allemaal een stuk handiger, persoonlijker en gewoon leuker om met technologie om te gaan!