CEDA tool in gebruik

Makkelijk updates van je website monitoren

Ben je verantwoordelijk voor de inhoud van de website van je bedrijf? Heb je moeite met het controleren van updates die je website-ontwikkelaar heeft gemaakt of door regressie problemen is er weer iets stuk? We hebben een tool ontwikkeld waarmee je meer controle krijgt over het review proces.

We waren in 2018 een nieuw project begonnen met als doel het review proces van technische updates te verbeteren voor een bestaande klant. Het probleem was dat de website die wij beheren honderden pagina’s groot is en dat het een uitdaging is om te zien welke pagina’s veranderd zijn na een technische update.

Voor de klant was het extra belangrijk dat alle content van de website, dus zowel tekst als zaken als kleur en positionering, accuraat en correct zijn. Dit bekent dat de klant alle veranderingen wil controleren elke keer voordat wij een technische update willen doorvoeren naar de productie-servers. Het kan uren en soms dagen duren om bij elke pagina na te gaan of er iets technisch is gebroken of visueel niet goed er uitziet. Er is dus heel veel werk nodig voor ook relatief kleine updates.

Dit is de reden waarom we de CEDA tool hebben ontwikkeld; de tool die de hele website voor je checkt. Het dekt alle veranderingen in tekst, kleur, plaatjes, positionering en structuur.

Hoe werkt het?

Onze tool doet een visuele analyse van elke pagina op je website en controleert of er enige vorm van verandering in de grafische interface is gevonden vergeleken met een vorige snapshot van dezelfde website. Deze analyse kan je doen op een staging of acceptatie-omgeving zodat je als klant zelf snel en overzichtelijk alle veranderingen kan inspecteren voordat de update naar het publieke domein gaat.

De applicatie maakt als het ware een screenshot van alle pagina’s die je opneemt ter analyse. De screenshot wordt bovenop een screenshot gelegd van dezelfde pagina in de vorige versie zodat er een vergelijking kan worden gemaakt.

Automatisch veranderingen ontdekken

Als je op de “run”-knop klikt zullen alle pagina’s die je hebt gemarkeerd ter analyse worden gescand. Pagina’s geef je ter analyse op door ze aan een lijst van URLs toe te voegen voor je project. Je kan hierbij kiezen om bewust pagina’s niet mee te nemen in de analyse.

Tijdens de analyse detecteert onze tool of er veranderingen zijn tussen de verschillende versies van elke pagina, en als het 100% hetzelfde is gebleven wordt de pagina automatisch gemarkeerd als “goedgekeurd”. Als er wel een verandering is gevonden, wordt de pagina ter “review” gemarkeerd. Je hebt als klant een overzichtspagina waarop je kan zien hoeveel pagina’s gelijk zijn gebleven en hoeveel pagina’s jouw aandacht ter controle moeten krijgen.

Controle van veranderingen

Als onze klant een pagina wil controleren die is veranderd sinds de vorige update, kan hij of zij de verandere pagina’s automatisch laten openen. De tool laat een “Visual Comparison” zien waarop je de nieuwe pagina ziet met daarop in het rood aangegeven welke onderdelen van de pagina nu anders zien. Dit helpt je om snel te herkennen waar op de pagina een verandering heeft plaatsgevonden.

Je kan daarna naar de “Overlay” view gaan waar je zowel de nieuwe als de vorige versie van de pagina kan zien. Deze pagina’s liggen op elkaar en je kan een “slider” naar links en rechts bewegen om de veranderen met meer detail te bekijken.

Conclusie

We ontwikkelen ook tools die helpen om je business processen te verbeteren. Met de CEDA tool heb je een duidelijk overzicht waarmee je het proces van updates controleren sneller en makkelijker maakt. Ben je ook geïnteresseerd om de CEDA tool te gebruiken? Kijk voor meer informatie op ceda-app.io of bel ons gerust even.