Verbeter je conversiepercentage met een goede UX

Wil je dat bezoekers iets op je website kopen, een abonnement afnemen of een andere actie uitvoeren op je website, dan is het handig om eens naar het UX-design (User Experience Design) van je website te kijken. In deze blogpost vertellen we je over de relatie tussen UX-design en conversiepercentage, en waarom het optimaliseren van de UX essentieel is om het conversiepercentage van je website te verhogen

Wat is UX-design?

UX-design is het proces van het ontwerpen van producten, systemen of diensten met de focus op het verbeteren van de algehele ervaring van gebruikers tijdens interactie met een product. Het draait om het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van gebruikers en het creëren van een waardevolle, relevante en gebruiksvriendelijke ervaring.

Hoe UX-design het conversiepercentage verhoogt.

Zoals je misschien al begrijpt is UX-design een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Het is dan ook niet gek dat je dat terugziet in het conversiepercentage van je website. Hieronder vertel ik in welke gebieden UX-design het conversiepercentage kan verhogen.

Vermindert frictie

Een goede UX minimaliseert de frictie die gebruikers kunnen ervaren tijdens het navigeren door een website of app. Door obstakels, zoals ingewikkelde formulieren, onduidelijke instructies of langzame laadtijden, weg te nemen, moedigt een betere UX-gebruikers aan om door te gaan met de gewenste actie. Minder frictie betekent dat gebruikers gemakkelijker en sneller kunnen voltooien wat ze willen doen, wat de conversie ten goede komt.

Verbeterde gebruiksvriendelijkheid

Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface maakt het voor gebruikers eenvoudiger om door een website of app te navigeren en de gewenste actie te ondernemen. Door duidelijke en begrijpelijke instructies, goed geplaatste navigatie-elementen en consistente lay-outs te bieden, vergemakkelijkt een betere UX het proces voor gebruikers. Dit verhoogt de kans dat ze de gewenste actie voltooien.

Gerichte en relevante inhoud

Een effectieve UX houdt rekening met de behoeften en interesses van de gebruikers en levert gerichte en relevante inhoud. Door gebruikers de juiste informatie te bieden op het juiste moment, vergroot een betere UX de kans dat gebruikers geïnteresseerd raken in wat je te bieden hebt en uiteindelijk overgaan tot conversie.

Vertrouwen en geloofwaardigheid

Een aantrekkelijk visueel ontwerp en een betrouwbare gebruikerservaring dragen bij aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij gebruikers. Als een website of app er professioneel uitziet, goed functioneert en veilig aanvoelt, zijn gebruikers eerder geneigd om de gewenste actie te ondernemen. Het creëren van vertrouwen door middel van een betere UX vermindert twijfel en aarzeling bij gebruikers, wat de conversie ten goede komt.

Optimalisatie voor verschillende apparaten

Een responsief ontwerp dat is geoptimaliseerd voor verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en mobiele telefoons, is van cruciaal belang. Gebruikers verwachten een naadloze ervaring, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Door te zorgen voor een consistente en aangename ervaring, ongeacht het schermformaat, vergroot een betere UX de kans op conversie, ongeacht het apparaat dat gebruikt wordt.

Conclusie

Een betere UX-design verhoogt het conversiepercentage, maar het is belangrijk om te benadrukken dat het een continu proces van optimalisatie is. Hierbij staan gebruikersfeedback, gegevensanalyse en voortdurende verbetering van de gebruikerservaring centraal. Door te begrijpen wat gebruikers nodig hebben en het ontwerpen van een ervaring die aansluit bij die behoeften, kun je de conversiegraad stap voor stap verbeteren.