Maak je website toegankelijk met effectieve alt tekst.

Aandacht voor digitale toegankelijkheid is van belang voor iedere website. Niet alleen omdat mensen met een beperking dan jouw website kunnen bezoeken, maar ook alle andere voordelen die een digitaal toegankelijke website met zich meebrengt. Bijvoorbeeld het gevolg van een hogere ranking in zoekmachines als Google en de versterking van het imago van je bedrijf. Om meer te leren over de voordelen van een toegankelijke site kun je onze digitale toegankelijkheid pagina lezen.

Er komt veel kijken bij het digitaal toegankelijk maken van een website. Eerder schreven we een blog over de 5 quick wins die je kunt doorvoeren om je website snel toegankelijker te maken. Met onze 5 quick wins kun je het laaghangende fruit plukken en dat levert je snel een hoop voordelen op. In onze blog Hoe zorg je ervoor dat je design op je website of mobiele applicatie voldoet aan de wcag richtlijnen gaan we dieper in op de onderdelen van een toegankelijke website.

Één van de belangrijkste, maar vaak over het hoofd gezien, onderdelen van digitale toegankelijkheid is het gebruik van effectieve alt tekst, voor afbeeldingen en andere niet-textuele inhoud. Alt tekst, vaak aangeduid als “alt-teksten” of “alternatieve teksten”, zijn korte beschrijvingen die in HTML worden gebruikt om de inhoud van afbeeldingen op websites en in apps te beschrijven. Deze beschrijvingen zijn niet zichtbaar op de pagina zelf, maar ze zijn belangrijk voor verschillende doeleinden. In deze blog leggen we uit waarom een effectieve alt tekst belangrijk is en leggen we uit hoe je deze het best kunt beschrijven.

Waarom is een effectieve alt tekst belangrijk?

Toegankelijkheid

Het belangrijkste doel van een alt tekst is om uw website of app toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen die gebruikmaken van schermlezers. Deze technologieën lezen een alt tekst voor om de inhoud van afbeeldingen te beschrijven, waardoor gebruikers met visuele beperkingen een gelijkwaardige ervaring hebben als gebruikers die de afbeeldingen kunnen zien.

SEO Voordelen

Zoekmachines kunnen (nog) geen afbeeldingen ‘zien’ of ‘begrijpen’ zoals mensen dat doen. Ze vertrouwen op tekstuele beschrijvingen om de inhoud van een afbeelding te interpreteren. Een goed geformuleerde alt tekst kan dus de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van uw website verbeteren door deze relevanter te maken voor zoekopdrachten.

Gebruikerservaring

In situaties waarin afbeeldingen niet geladen kunnen worden vanwege een trage verbinding of technische problemen, worden alt teksten weergegeven. Dit helpt gebruikers de context te begrijpen, zelfs als de afbeeldingen zelf niet zichtbaar zijn.

Hoe beschrijf je een effectieve alt tekst?

1. Wees Beschrijvend en Precies

Een effectieve alt tekst biedt een beknopte beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. Probeer de essentie van de afbeelding vast te leggen zonder te veel in detail te treden.

2. Sla de decoratieve afbeeldingen over

Als een afbeelding puur decoratief is en geen informatie bijdraagt aan de inhoud of functie van de pagina, kan deze worden gemarkeerd met een lege alt tekst (alt=””). Dit vertelt schermlezers om de afbeelding te negeren.

3. Het gebruiken van keywords

Voor SEO-doeleinden kan het nuttig zijn om relevante keywords in jouw alt teksten op te nemen. Zorg er echter voor dat dit op een natuurlijke manier gebeurt en dat de primaire focus op de beschrijving ligt.

4. Vermijd "Afbeelding van..." of "Foto van..."

Schermlezers geven meestal aan wanneer ze met een afbeelding te maken hebben, dus deze informatie is overbodig. Begin direct met beschrijven wat de afbeelding voorstelt.

5. Gebruik niet te veel Tekst

Probeer uw beschrijvingen beknopt te houden. Een goede richtlijn is om niet meer dan 125 leestekens te gebruiken, omdat sommige schermlezers langere teksten kunnen afkappen.

Voorbeeld uit de praktijk

Zoals je inmiddels begrijpt komt er best wat kijken bij het schrijven van een goede alt tekst. Het is belangrijk dat je een afbeelding zo beschrijft dat het gedetailleerd en volledig mogelijk is zonder in details verzeild te raken. Hoe ziet zo’n alt tekst er dan in de praktijk uit, vraag je je wellicht af.

Actieve bruine Labrador springt hoog om een rode frisbee te vangen in een bloemrijk, zonnig park.

Een onvoldoende alt tekst beschrijving van deze afbeelding zou zijn: “Hond in park.”

Deze beschrijving is onvoldoende omdat het zeer beperkte informatie biedt over wat er daadwerkelijk in de afbeelding gebeurt. Het vermeldt niet de actie (het vangen van de frisbee), het type hond, de setting in detail, of de vrolijke en energieke sfeer die de afbeelding uitstraalt. Gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers krijgen hierdoor geen volledig beeld van de inhoud en missen de rijke context van de scène.

Voldoende alt tekst beschrijving van de afbeelding zou zijn: “Bruine Labrador vangt een frisbee in het park.”

Deze beschrijving is voldoende omdat het meer details biedt over de actie, het type hond, en de locatie. Het geeft een algemeen beeld van wat er gebeurt in de afbeelding, waardoor gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers een beter inzicht krijgen in de content. Echter, het mist nog steeds de beschrijvende elementen die de vreugde en de energie van het moment overbrengen, net als de visuele contrasten en de sfeer van de omgeving.

Een goede alt tekst beschrijving van de afbeelding zou zijn: “Actieve bruine Labrador springt hoog om een rode frisbee te vangen in een bloemrijk, zonnig park.”

Deze alt tekst biedt een meer gedetailleerde beschrijving. Deze beschrijving is beter omdat het de belangrijkste elementen van de afbeelding – de actie, het type hond, de frisbee, en de locatie – beschrijft en niet te lang is.

Conclusie

Het kost misschien wat tijd en inspanning, maar het schrijven van effectieve alt teksten werpt zeker zijn vruchten af. Het is namelijk niet alleen kwestie van digitale toegankelijkheid, het is ook een slimme SEO-strategie die de gebruikerservaring verbetert. Door de bovenstaande richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw website of app toegankelijker is en beter presteert, zowel voor de toegankelijkheid als zoekmachine rankings.