Illustration of two people and the web with UX,UI, AI and in the middle SX (smart experience)

AI een nieuw UI!

In een vorige blog De zeven kenmerken van Smart Experience (SX) introduceerden wij de term SX (smart experience). SX is mogelijk door de toepassing van AI in het UI en de UX. SX maakt gebruik van slimme technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, om onze interacties met technologie te verbeteren en om een persoonlijke ervaring te creëren. SX gaat de manier waarop we leven en werken drastisch veranderen. Eén van de mogelijkheden die AI ons nu al biedt is interactie met technologie in natuurlijke taal en als we willen zelfs door middel van spraak. Welke impact gaat Smart Experience hebben op het interface zoals we dat nu kennen? Komt het er heel anders uit te zien? Gaat het UI zoals we dat kennen, met een visuele presentatie van content en een ‘point en click’ interface, geheel verdwijnen? Waarom zou je nog zo’n kunstmatig interface gebruiken als je gewoon kunt praten nietwaar?

Voordelen van SX

Het meest spannende aan Smart Experience is de mogelijkheid om gepersonaliseerde ervaringen te creëren. Het draait daarbij allemaal om het begrijpen van de unieke behoeften, voorkeuren en gedragingen van elke gebruiker, en dat de digitale omgeving zich hierop aanpast. Wij zetten een aantal eigenschappen op een rijtje die deze benadering zo invloedrijk maken:

1. Gepersonaliseerde Inhoud: Uniek voor Iedereen

Met AI-personalisatie wordt inhoud niet meer als een one-size-fits-all benadering behandeld. In plaats daarvan analyseert kunstmatige intelligentie het gedrag van elke gebruiker: wat ze leuk vinden, waar ze op klikken, hoe lang ze blijven, en meer. Op basis van deze analyse wordt de inhoud op maat gemaakt, wat voor een gepersonaliseerde digitale omgeving zorgt. Gepersonaliseerde ervaringen houden gebruikers langer betrokken, omdat ze relevante inhoud ontvangen die aansluit bij hun interesses.

Illustration of SX (smart experience) and personal content

2. Dynamische Website-ervaring: Een Site Die Met Je Meegroeit

Illustration of a dynamic web experience with SX (smart experience)

Een statische website is verleden tijd. AI maakt websites dynamisch door voortdurend te evolueren op basis van de gebruikersinteracties. Van de rangschikking van inhoud tot het aanpassen van aanbevelingen, elke bezoeker krijgt een unieke en boeiende ervaring die past bij hun interesses en behoeften.

Klanten voelen zich gewaardeerd wanneer een platform hun voorkeuren begrijpt en hierop inspeelt, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid.

3. E-commerce Aanbevelingen: Shoppen Op Maat

In de wereld van e-commerce is personalisatie van onschatbare waarde. AI analyseert het koopgedrag, doorzoekt historische gegevens en doet nauwkeurige productaanbevelingen. Waar het eerder op hield bij ‘mensen die product X kopen zijn ook vaak geïnteresseerd in product Y’, kunnen de aanbevelingen nog individueler gegeven worden. Dit verbetert niet alleen de kans op aankoop, maar maakt het winkelen ook een meer plezierige ervaring die echt relevant voor jou als individu is.

Illustration of an e-commerce shop with SX (smart experience)

4. E-mail Personalisatie: De Inbox Wordt Persoonlijker

Illustration of personal email with SX (smart experience)

E-mails worden niet langer gezien als generieke berichten. Met generatieve AI kunnen bedrijven e-mails personaliseren op basis van de voorkeuren van de ontvanger. Van aanbevelingen tot exclusieve aanbiedingen, tot zelfs het taalgebruik aan toe. Elke e-mail wordt afgestemd op de individuele interesses van de ontvanger.

5. Chatbots en Virtuele Assistenten: Slimme Gesprekspartners

Chatbots en virtuele assistenten gebruiken AI om natuurlijke taal te begrijpen en te reageren op gebruikers op een menselijke manier. Ze kunnen niet alleen vragen beantwoorden, maar ook aanbevelingen doen en interacties personaliseren op basis van eerdere gesprekken.

SX (smart experience) chatbot

6. Spreken in plaats van schrijven en klikken

Illustration of a girl speaking to AI

In plaats van te typen en te klikken, is het mogelijk dat we gewoon tegen onze computers praten of handgebaren gebruiken om taken uit te voeren. Dit opent de deur naar nieuwe, intuïtievere manieren om met technologie te werken.

Zo zouden we het traditionele toetsenbord, de muis en het beeldscherm misschien niet langer nodig hebben. Veel mensen vinden spreken immers gemakkelijker en natuurlijker dan typen en klikken. Toch blijven deze traditionele hulpmiddelen nuttig, bijvoorbeeld voor stille werkzaamheden op kantoor, totdat technologieën onze gedachten kunnen interpreteren.

Mensen zijn visueel ingesteld, wat betekent dat visuele interfaces belangrijk blijven. Deze interfaces zullen waarschijnlijk evolueren in vorm, aangezien het erop lijkt dat we naar een toekomst gaan waarin we meer van onze zintuigen gebruiken in plaats van ons te beperken tot slechts enkele.

7. Minder stappen

Je kunt met minder stappen je doel bereiken. 

Bijvoorbeeld als je geld wilt overmaken. Je vertelt voor wie de betaling is en automatisch worden de gegevens door AI ingevuld. Het kan zijn dat je niet eens alle gegevens hoeft op te geven, aangezien AI een deel automatisch kan aanvullen. Je hoeft daarna alleen nog even te controleren of AI het goed begrepen heeft. In plaats van alle velden handmatig in te vullen, kun je in dit geval met slechts één á twee stappen je betaling afronden.

AI zou je ook kunnen inzetten om een tekst te vertalen in een CMS systeem. Met één opdracht kun je een hele website vertalen. Met slechts een paar stappen bereik je veel, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert.

Illustration of a girl completing the second step

Conclusie

De kracht van SX ligt in zijn vermogen om technologie menselijker te maken. Door AI in te zetten om interacties persoonlijker en contextueler te maken, creëert SX een digitale ervaring die zich aanpast aan en leert van elke individuele gebruiker. Dit gaat verder dan alleen het personaliseren van inhoud; het herdefinieert de interactie met technologie tot iets dat meer intuïtief, efficiënt en vooral, persoonlijk is. Bedrijven en ontwerpers gebruiken de technologie die echt persoonlijk en betrokken is, wat leidt tot een toekomst waarin onze digitale ervaringen naadloos aansluiten bij ons dagelijks leven.

Terwijl de vraag of het traditionele ‘point en click’ interface volledig zal verdwijnen nog open staat, is het duidelijk dat de manier waarop we met digitale interfaces omgaan evolueert. Interfaces worden meer gestroomlijnd, met minder stappen nodig om gewenste acties uit te voeren, en zullen steeds meer leunen op natuurlijke taalinteracties en spraakherkenning. Dit betekent niet dat visuele en tactiele interfaces verdwijnen; ze zullen zich aanpassen en verrijken om aanvullende en contextuele informatie te bieden in een meer geïntegreerde SX-omgeving. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *