Webdesign trends van 2024

Het is alweer 2024. Benieuwd welke webdesign trends je dit jaar kan verwachten? Wij hebben de volgens ons belangrijkste trends, voor je op een rij gezet. Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw eigen site of app? Lees dan snel verder en ontdek de belangrijkste webdesign trends van 2024.

Webdesign trend 1: AI

Het zal je niet ontgaan zijn: Ook dit jaar staat kunstmatige intelligentie (AI) echt in de schijnwerpers. De ontwikkelingen volgen elkaar ook in hoog tempo op en hoewel de techniek nog niet volwassen is, is inmiddels wel duidelijk dat dit niet de zoveelste hype is rond een techniek die eeuwig veelbelovend blijft. Nee, om de integratie van AI in jouw website of app kun je niet meer heen. Zoals we al aangaven in onze blog over Smart Experiences: “Een UX die niet smart is en voldoet aan de 7 kenmerken van SX, zal in onze ogen al snel als ‘dom’ of onhandig gaan aanvoelen.” 

In 2024 zal AI ook een cruciale rol spelen in UI/UX-ontwerp. Dankzij AI-tools kunnen ontwerpers gebruikersdata en -gedrag analyseren, waardoor ze waardevolle inzichten krijgen die hun ontwerpbeslissingen ondersteunen. Van het leveren van gepersonaliseerde inhoudsadviezen tot het creëren van voorspellende gebruikersinterfaces, de integratie van AI stelt ontwerpers in staat om meer op de gebruiker gerichte en datagestuurde ontwerpen te maken.

Naarmate design libraries verbonden zijn met code en AI-interfaces ontwikkeld worden, verandert de rol van een ontwerper. Hoewel het leren van AI-technieken en het gebruik van AI-tools op korte termijn handig is, blijven typisch menselijk eigenschappen als kritisch denken in design-thinking, weloverwogen beslissingen nemen en het uiten van je creativiteit nog steeds van groot belang. En dat zal gelukkig voor ons design hart ook voorlopig wel zo blijven, ondanks de opkomst van robots.

Webdesign trend 2: toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid wordt steeds belangrijker. Op basis van de European Accessibility Act moeten alle websites die na juni 2025 worden gemaakt, voldoen aan specifieke toegankelijkheidseisen. Voorheen gold dit alleen voor overheidswebsites, maar binnenkort geldt het voor bijna alle websites. Toegankelijkheid is geen vrijblijvende ‘afterthought’ meer, maar een belangrijk onderdeel van een goed design. Designers zetten zich in voor digitale ervaringen die voor iedereen toegankelijk zijn, vooral voor mensen met een handicap. Dat betekent bijvoorbeeld duidelijke kleurenschema’s en websites die werken met screenreaders en spraakgestuurde navigatie. In juni 2025 moeten websites voldoen aan de eisen op dit gebied en in 2024 zullen we zien dat de leidende websites als eerste stappen ondernemen, gevolgd door de rest die vanwege concurrentiedruk niet achter kan blijven.

Google ranking

Google zal nog meer nadruk leggen op de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van je website. Dit betekent dat websites die snel reageren op interacties van gebruikers, hoger zullen scoren in zoekresultaten. In maart
2024 introduceert Google INP als een nieuw criterium voor je positie in Google. INP beoordeelt hoe snel bezoekers visuele feedback krijgen na een interactie, zoals een buttonklik. Een doordacht webdesign dat focust op snelle laadtijden en conversie kan een aanzienlijke invloed hebben op de INP-score. Als designer kun je de INP-ranking beïnvloeden door slimme ontwerpkeuzes te maken die de snelheid van je website verhogen en zo ook de vindbaarheid en de gebruikerservaring van je website verbeteren.

Webdesign trend 3: microinteractions

In 2024 gaan ontwerpers zich richten op microinteracties: kleine, maar cruciale elementen van UI/UX-ontwerp die de gebruikerservaring echt kunnen verbeteren. Deze subtiele interacties geven directe feedback, begeleiden gebruikers bij taken en maken het hele traject prettiger. Het zijn de kleine details die een grote impact hebben op de tevredenheid van gebruikers.
  
Ze geven directe feedback die gebruikers geruststellen dat hun acties worden opgemerkt, maken de gebruikerservaring intuïtiever en voegen een vleugje plezier toe. En dat is nog niet alles! Micro-interacties hebben ook het vermogen om een leuke draai te geven aan de gebruikerservaring. Denk aan een leuke animatie tijdens het laden van een website of een grappig geluidseffect bij een klikactie. Deze kleine verrassingen maken de algehele ervaring leuker en boeiender. Tegenwoordig zul je ook op veel landingspagina’s microinteracties tegenkomen. Dit komt door de groeiende behoefte aan unieke ervaringen
voor websitebezoekers en de toenemende vraag naar storytelling als een middel om producten of diensten te verkopen.

Webdesign trend 4: Dark Mode

De donkere modus is een geweldige optie voor digitale interfaces. In plaats van de traditionele lichte achtergrond met wit of lichte kleuren, schakelt de donkere modus over naar donkere of zwarte achtergronden
met lichte tekst en ontwerpelementen. De populariteit van de donkere modus is de laatste jaren flink gestegen.
Gebruikers vinden de visuele uitstraling modern en aantrekkelijk, vooral in design, fotografie en media-applicaties. Maar waarom zou je de donkere modus gebruiken? Nou, ten eerste vermindert het de hoeveelheid uitgestraald licht, waardoor het scherm comfortabeler is, vooral in donkere omgevingen. Dit helpt ook de batterij
te besparen en bevordert duurzaamheid. Donkere thema’s gebruiken vaak donkergrijs in plaats van zwart, wat een breder kleur- en dieptebereik biedt. Dit zorgt voor een betere zichtbaarheid van schaduwen. Bovendien verminderen lichte tekst op een donkergrijze achtergrond de oogvermoeidheid in vergelijking met lichte tekst op een zwart scherm. Lichtere elementen vallen meer op tegen een donkere achtergrond, waardoor belangrijke informatie gemakkelijker te vinden is. Dit verbetert de efficiëntie van de gegevensverwerking en de betrokkenheid van de gebruiker.

Toch zijn er nog legio websites die nog geen dark mode ondersteunen. We verwachten dat veel van die sites dit jaar overstag zullen gaan omdat hun gebruikers ondersteuning van dark mode steeds meer als de norm gaan beschouwen. Hoe meer apps en websites het ondersteunen, hoe vaker gebruikers het zullen activeren en hoe vervelender het is als er één bepaalde app of site je verblindt als een tegenligger met groot-licht op je scherm.

Webdesign trend 5: Voice User Interfaces (VUIs)

Door de verbeteringen in spraakherkenningstechnologieën nemen VUI’s steeds meer toe in populariteit. Dit is vooral opvallend bij mobiele en slimme thuisapparaten, zoals Google home en de Ring Video Doorbell. VUI’s bieden een handsfree manier van interactie, waardoor de toegankelijkheid en het gemak worden vergroot. Door
spraakopdrachten te gebruiken in plaats van typen of klikken, kunnen mensen eenvoudiger toegang krijgen tot digitale inhoud. We verwachten dit ook meer in apps en websites te gaan zien.

Deze Webdesign trends gaan we ook zien.

Bento grids

Bento is een nieuwe favoriete website, vergelijkbaar met “Linktree”, waarmee iedereen gemakkelijk zijn eigen pagina kan maken. Het gebruikt een rasterontwerp, geïnspireerd door de bento box, om de inhoud weer te geven. Je kunt spelen met verschillende groottes en accenten om creatieve blokken te maken.

3d elements & layering

De trend van 3D-elementen en layering in websitedesign is een interessante ontwikkeling. Deze trend omvat het gebruik van driedimensionale elementen en het stapelen van verschillende lagen om diepte en visuele interesse aan webpagina’s toe te voegen. De trend van 3D-elementen en layering in webdesign? geeft ontwerpers de kans om diepte, interactiviteit en visuele aantrekkingskracht toe te voegen. Dit zorgt voor een boeiende gebruikerservaring. Maar het is wel belangrijk om deze elementen slim te gebruiken, zodat ze de functionaliteit en bruikbaarheid van de website niet belemmeren.

Glassmorphism

Glassmorphism is een ontwerptrend die digitale elementen nabootst alsof ze gemaakt zijn van glas. Het wordt gekenmerkt door transparante achtergronden, subtiele blur-effecten, en schaduwen die een gevoel van
diepte creëren. Deze stijl wordt vaak gebruikt in UI (User Interface) en UX (User Experience) ontwerp om een modern, strak en semi-transparant uiterlijk te geven aan grafische elementen zoals knoppen, vensters en kaarten.

Complex & animated gradients

Kleurverlopen hebben de traditionele statische kleurenschema’s vervangen en een levendige dynamische dimensie toegevoegd aan digitale interfaces. Met ingewikkelde en geanimeerde kleurverlopen wordt diepte en verfijning toegevoegd aan UI-elementen, waardoor een boeiende achtergrond ontstaat voor inhoud en gebruikersinteractie.

Conclusie

Het jaar 2024 is een spannend jaar voor webdesign, waarin diverse trends en ontwikkelingen de manier waarop we digitale ervaringen beleven en creëren verder zullen vormgeven. Van de integratie van kunstmatige
intelligentie (AI) tot de groeiende nadruk op digitale toegankelijkheid, er zijn tal van innovaties die de gebruikerservaring zullen veranderen.

De rol van AI in UI/UX-ontwerp wordt steeds prominenter, waarbij ontwerpers profiteren van geavanceerde tools die gebruikersdata en –gedrag analyseren om datagestuurde ontwerpen te creëren. Dit brengt echter niet het einde van creativiteit en design-thinking, aangezien kritisch denken en creativiteit nog steeds essentieel blijven. Digitale toegankelijkheid staat centraal, aangezien nieuwe regelgevingen zoals de European Accessibility Act en de toenemende nadruk van zoekmachines zoals Google op gebruikersvriendelijkheid en snelheid van websites ervoor zorgen dat ontwerpers streven naar inclusieve en efficiënte ontwerpen die voor iedereen toegankelijk zijn.

De opkomst van AR en VR opent nieuwe mogelijkheden voor meeslepende gebruikerservaringen, terwijl de focus op microinteracties en de integratie van trends zoals dark mode, voice user interfaces, bento grids, 3D-elements & layering, glassmorphism, en complex & animated gradients zorgen voor een visueel en interactief gevarieerd landschap voor webdesign. Het is echter essentieel dat deze trends op een zodanige manier worden toegepast dat ze de gebruikerservaring niet in de weg zitten. De ultieme doelstelling moet altijd zijn om een intuïtieve, toegankelijke en boeiende digitale ervaring te bieden, waarbij deze trends als middel worden ingezet om dat te bereiken en niet als doel op zich.
 
Indien je op zoek bent naar een eigentijdse website of app die voldoet aan deze nieuwste ontwikkelingen, staan wij bij Digitpaint klaar om je verder te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij jouw digitale visie kunnen realiseren.